Alive and running – Veta > Uppleva > Göra till vana

IMG_3520

Det medvetet utmanande målet för året ligger kvar – topp 3 på Motala VM och på VM IM 70.3 Zell am Zee. Men vägen har, som så ofta, varit fylld av små och stora förändringar i förutsättningarna. Att dels starta upp egen verksamhet som konsult och föreläsare inom individ, grupp och organisationsutveckling, dels starta upp nytt bolag inom gebitet träningsresor med teamet på Invictus Travel & Training – det tar på resurserna på många sätt.

Eftersom jag fortsatt vill visa att det går att vara bland de bästa i världen i triathlon inom min klass i kombination med (lite mer än) heltidsjobb, så ligger jag helt rätt i vissa avseenden, men det frestar på att gapa över mycket. Jag har haft stor utmaning att hinna träna och slitit mycket med den mentala balansen i tillvaron. Emellanåt har det blivit 3 h träning och mängdrekordet i år är 426 minuter på en vecka. Alltså 7 h och 6 minuter. De flesta veckor ligger träningstiden på sammanlagt 4-6 h. På en vecka. Alla grenar inräknat.

Jämfört med vissa kör jag alltså lika mycket en vecka som de gör per dag…

Eftersom jag driver tesen att det går att nå bra resultat genom att träna ”rätt” och säkerställa bra balans mellan träning/vila/näring, så känner jag att jag i detta avseende lever som jag lär…förutsatt att jag också kommer leverera resultat till sommaren förstås… Är jag orolig – nej faktiskt inte. Jag driver inte tesen för att sticka ut – jag driver tesen för jag tror på den stenhårt. Nu finns det inget egenvärde i att träna lite, och jag vill absolut få till mer träning kommande månader, men när jag har så mycket på jobbfronten, så kommer jag prestera som bäst genom att träna mindre. Jag vill hellre ligga något lite under gränsen för vad kroppen klarar av i total fysisk och mental belastning, än något lite över där vi snackar utbrändhet, skador, överträning etc.

Eftersom jag gör denna satsning med stor seriositet är det mycket glädjande med det stöd jag får utifrån. Att som blivande 47-åring få samarbeta med sponsorer som vill satsa på och stödja elitidrott för vuxna känns väldigt motiverande och inspirerande. Denna vecka har varit fylld av konkreta bevis på detta när jag fått hem våtdräkter från Aqua Sphere där den nya Phantom blir min racedräkt för säsongen. Eftersom tiden varit knapp har jag än så längre bara testat dem i vardagsrummet – men Åsa konstaterade att jag så snabb ut 🙂

IMG_3511
Jag har förstås provat dessa tidigare, så jag vet att det är snabba grejer. Hoppas på att kunna levererar bilder action in water inom kort.

Jag hade också nöjet att tillbringa måndagkvällen med Lasse på Bike Tyson när vi skruvade ihop min nya fartmaskin – En Argon 18 E-118 Next swisch swisch swisch!

IMG_3467

En kväll med Lasse är onekligen givande på många sätt – han brinner för cykling och med intresset har följt ett stort kunnande som är inspirerande att få ta del av under en mek-afton.

Som grädde på moset har jag idag kapat 3 minuter på min teoretiska tid på milen med hjälp av Fredrik Zillén på Spring Snabbare – genom 3 x 30 sekunders löpning! Enkelt utryckt körde vi en baseline omgång som gav prognos 36 min på 10 km, efter det gav Fredrik kommentarer och guidningar och jag testade på nytt, ytterligare analys och kommentarer innan jag sprang en tredje gång – då hittade jag det Fredrik pratat om, och vips gick stegfrekvens upp medan steglängd minskade, samtidigt som det kändes rätt. Aha!

CB_68_20150415T153825_15kph_

MotionMetrix sa nu teoretisk tid 33 min. Kanske är det självklart för många, men ändå vill jag nämna att mycket av lösningen låg i nacken och underarmarnas vinkel…!

IMG_3499NB – Både Fredrik och jag anser inte att testet har svaret – testet ger oss vägledning så att vi kan hitta svaret. Något vi tyckte vi gjorde idag.

Känns som att simma med AK och få personlig vägledning som både innehåller vad jag skall göra, hur jag skall göra samt hjälper mig uppleva rätt teknik.

Med sådana vänner är det givetvis lättare att jobba vidare enligt tesen ”inte träna mest utan träna bäst”. Nu gäller hem och öva så att den nya kunskapen och den groende färdigheten kan få växa sig stark och bli mitt naturliga löpsteg. Från Veta via Aha till Göra. Det finns alla förutsättningar för att lyckas* med sommarens tävlingar. Spännande!

Competitors beware! I might not beat you in training – but just you wait ’til race day 🙂

Om jag upplever att jag lyckas med mina tävlingar i sommar kanske jag skriver en bok 🙂 🙂 🙂

Se till att du vågar träna lagom mycket utifrån dina aktuella förutsättningar i livet och finner vägar att utvecklas även rent tekniskt så du inte bara jobbar hårdare utan även smartare.

Inspirerade Aha-hälsningar Calle

* – NB Definitionen på lyckas är mångfacetterad – det handlar lika mycket om känsla (hur kändes loppet) som prestation (är jag nöjd med min insats) och resultat (placerade jag mig topp 3).

Detta inlägg publicerades i Idrott, Ironman, mental träning, personlig utveckling, Träning, Triathlon och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Alive and running – Veta > Uppleva > Göra till vana

  1. MF skriver:

    Hej! Undrar om du låtit dig inspireras av en viss Sami Inkinen samt hur du ser på det han samlat på sin hemsida bla enl länken men även en del annat! ( http://www.samiinkinen.com/post/11347268687/hawaii-ironman-secrets ). Jag ser en hel del likheter er emellan. //MF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s