TjörnTriathlon – 5:a he he

Nu är jag på G igen känns det som – kul!

Veckan som gick gav möjlighet till ett snabbt 5 km löppass onsdag kväll innan middagen på den ledarutveckling jag jobbade med. Torsdagen blev vila (läs jobb, försenat flyg hem och trött Calle). Klämde in ett kort (25 min) simpass fredag morgon, mest för att vara igång lite dagen innan Tjörn Triathlon.

Lagade maten själv innan race denna gång (även om jag känner mig rätt trygg även när Åsa, Hilde eller Vendla lagar maten 🙂 )

IMG_1936

Det blev färskpasta med kammusslor (mkt vitlök och smör!), crème fraîche m chili, paprika, tomater och purjolök – riktigt gott. På bilden syns också en egenmixad drink med rödbeta, morot, ingefära, avocado och bladspenat, samt en mustig ale från Onsala Hantverksbryggeri.

Tidig avfärd mot Tjörn lördag morgon då Magnus (Forss) hämtade upp kl 05.40. För den intresserade kan jag nämna att jag till frukost åt lite gröt med honung på, grönt thé, Enervit presport samt starkt gott kaffe som avnjöts i bilen medan Magnus körde. Nu nämndes detta ju även för den ointresserade, men det är svårt att göra något åt så här i efterhand.

Till racet

Kom iväg bra i simstarten, vek vänster om ön och låg då bredvid Tobbe. Blev fundersam då jag inte kunde se bojen vi skulle runda utan bara funktionärs- och säkerhetbåtar i simriktningen.  Jag hör då att funktionärer i kajak ropar till oss från höger där det ligger en röd boj. Blir förvånad över avståndet – borde vara längre ut, men vänder tillsammans med några andra 90 grader höger. Simmar en bit och ser då att andra vänder igen. Nu har båtarna som jag såg förut flyttat sig och rätt boj syns…Ny 90 gradare och jag kan snabbt konstatera att jag tappat all kontakt med täten.

Rundar så småningom och ligger bakom en medtävlande en bit, men det går för långsamt, så jag går om och ställer in mig på att dra. Resterande 1500 m drar jag själv – väljer att se det som ett bra pass inför Kronborg 70.3 om två veckor. En stund innan jag är framme vid trappan indikerar klockan 2 km, så simningen blev något lång, vilket också tiden skvallrar om (förutom att jag simmat lite sakta då förstås): 29.11, vilket är 2 min 30 sek långsammare än förra året.

T1 går lite långsamt bl a för att jag väljer att ta på varma handskar då det börjat regna och är ganska kallt. Det tar också några långa sekunder att trassla loss min mer snabbsimmande grannes våtdräkt som han slängt så den fastnat i min vänstra cykelsko.

Cyklingen blir en väldigt kall och mestadels blöt historia. Jag är glad att jag kör med neoprenöverdrag på skorna och handskar. Jag vill gärna tänka att jag känner mig stark som en björn, men det är mest liknelsen att jag har underhudsfett som en vandrande pinne som poppar upp i huvudet hela tiden. Jag fryser och trampar på lite extra för att hålla värmen, så det går fort i början. Jag cyklar om några stycken i början på första varvet, men sedan är jag helt ensam tills dess att jag går ut på andra varvet. Då kommer jag ikapp de som utgör svansen på fältet. Sett till andra i seniorklassen blir det dock fortsatt ensamkörning. Mot slutet känner jag av att jag kört lite hårt och kraften sjunker men jag tycker jag håller ihop det ok in mot T2.

Inför växling blir det tydligt att jag inte varit så noggrann i förberedelserna; den tvära svängen ner överraskar mig och jag hinner bara få ur ena foten. Jag hoppar av, tar av skon och springer mot min plats med cykeln i ena handen och min sko i den andra… inte så elegant utfört…

Jag kommer ut på löpningen och det känns väldigt kul med publiken som tjoar och hejar. Jag bestämmer mig för att ta det lugnt från start – jag har Kalmar i färskt minne och dagens tävling skall vara lite ”feel good” och ge mig beskedet att kroppen är ok. Bland publiken finns Bjarne som är flitig med kameran och bl a fångar ögonblicket ut på löpningen när jag skall vrida fram nummer lappen – tack för fina bilder!

Cbr löp av Bjarne 2 Jag får några rop om placering och när Jonas Djurback står i första backen ger han beskedet 7:a. Inte så illa. Som ofta går löpningen lite snabbt i början, och samtidigt är banan på Tjörn ganska kuperad, så det kan vara lite lurigt att gå på km-tider, men jag siktar på att hålla runt 4 min/km. Det känns som jag hittar en bra rytm och jag tuffar på. Efter ca 5 km får jag rejäl krampkänning i vänster baklår, men det släpper direkt och klingar av. Jag fortsätter med mina Enervitgel enligt plan och Åsa langar vid varvning ut på tredje varvet så att jag kan fylla på förråden. Backarna är rätt tuffa även om de är korta, men jag tar det väldigt lugnt uppför och tycker ända att jag håller bra tempo totalt sett. När Stefan A bryter p g a ryggproblem gör det att jag ligger 6:a.

I seniorklassen är det prispengar till de fem första…

Jag fokuserar på löpteknik och planerar för att köra på det sista varvet. Jag vill inte gå på max eftersom jag skall köra en 1/2 IM i Helsingör om 14 dgr, men samtidigt vill jag testa så kroppen är ok. Nu är det fullt med löpare ute på banan – tack alla som hejar! Själv lyckas jag bara vifta med ett finger och le ibland. Göran satsar t o m på en high five när vi möts – och den sätter vi perfekt!

Cbr löp av Bjarne 5 Cbr löp av Bjarne 6 Cbr löp av Bjarne 1

Ut på sista varvet ger Åsa beskedet att det han som ligger framför inte alls är långt borta. Sporrande!

Ganska snart kan jag sikta honom och det är tydligt att han tappat fart, så jag kan lugnt och metodiskt jobba mig ikapp. Med 15 m kvar tar jag en sista slurk Enervitene och sedan ökar jag farten så att jag går om strax innan ett motlut. Jag har ingen koll på om någon närmar sig bakifrån, utan koncentrerar mig på att fokuserad löpning de återstående kilometrarna. Ett tag tycker jag mig höra stegen av någon som närmar sig, men fattar sedan att de är mina egna steg – även om jag är trött inser jag att det blir svårt springa ifrån dem, så jag behåller tempot.

Ett tempo som håller hela vägen in i mål och det är som alltid en härlig känsla att springa sista km längs hamnen i Skärhamn, vika höger ut mot målområdet och höra speakers och musik allt högre. I mål som 5:a – det känns som ett besked om att kroppen är ok. Sååå gött! Stämningen är på topp och både Lotta och Gun står och tar emot i målfållan – så de får varsin svettig och kladdig kram – ber om ursäkt för det.

Slutid 4.11.01 vilket är drygt 7 min långsammare än förra året, men jag är otroligt nöjd.

I vimlet hittar jag också Linus med familj – han körde igår och tyckte det var superkul – precis som idrott skall vara. Dessutom kom han 2:a – Grattis Linus!

IMG_1945

Många kör Tjörn som säsongsavslutning – om du precis avslutat din säsong så är mitt förslag att ta helvila från triahlonträning i 3 veckor. Först helvila minst en vecka, sedan alternativ träning i två veckor. Yoga, rullskidor, mountainbike, Zumba är några varianter som jag kört. Syftet är dels att vila efter säsongens tävlingar, dels att verkligen bygga upp en längtan efter att träna grenspecifikt.

Själv skall jag ladda inför IM 70.3 i Kronborg där jag skall försöka kvala till VM på 1/2 IM distansen för 2015. Racet går söndagen 14 september – återkommer innan dess 🙂

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s