Elit come back efter 14 år – var god dröj…

För att prestera riktigt bra i triathlon krävs psykisk styrka. Även de korta sprinttävlingarna pågår trots allt en timme, och en IM tar ju runt nio timmar. Det är då en förutsättning att hålla tankarna i rätt banor för att klara av att få ut maximalt fysiskt under hela loppet.

Inget nytt där, men därmed inte sagt att det är enkelt. Det är helt andra krav som ställs på oss när vi skall Göra rätt – Färdighet, än de kravs som ställs för att vi skall Veta vad som är rätt att göra – Kunskap. Och denna helg har jag fått tillfälle att öva…

Idag söndag 29 maj skulle jag köra första racet som senior sedan SM -97. Då, för 14 år sedan, slutade jag 6:a på den olympiska distansen, så idag skulle jag se ”hur många platser skiljer det efter 14 år?”

Det skulle bli det första steget i Sub9Top10 2011, genom att jag hade siktet inställt på en topp 10 placering. En extra krydda var att det skulle bli mitt första drafting race.

Nu blev det inte så; det blev sjukdom istället. Besviken? Gissa! Istället för att ligga med i klungan får jag ligga själv i sängen 😦 . Redan igår lördag stod det klart för mig att en start inte var aktuell – halsont, småfebrig, hosta osv.

Så då fick jag tillfälle att jobba med det faktum att mina tankar styr mina känslor. Visst – jag är väldigt besviken – men det förändrar ju inte läget till det bättre. Så jag jobbar istället med tre frågor som bl a de norska skidskyttarna använder för att släppa taget om bommar och motgångar för att kunna fokusera framåt:

Ok Calle, du är sjuk och kan inte köra SM som planerat, det blir ingen elit come back idag;

1) Är problemet av nationell karaktär?  Ditt svar:

2) Kunde det varit värre? Ditt svar:

3) Tror du det finns någon som skulle vilja byta med dig? Ditt svar:

Med hjälp av dessa tre frågor får åtminstone jag rätt bra distans till min egen situation. Jag känner hur min besvikelse blir till något väldigt övergående.

Betyder det att jag inte tar min satsning på allvar? Nej tvärt om – jag tar den på största allvar, och då vill jag utvecklas både psykiskt och fysiskt, med fokus på framtida prestationer. Med lite ansträngning kan jag ju få ut något bra av situationen.

Kanske möter du en motgång någon gång. Testa då de tre frågorna – och se om det inte ger dig lite distans till situationen så att du kan komma igen snabbare och bättre. Jag kommer igen, var så säker!

/Calle

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Elit come back efter 14 år – var god dröj…

 1. Thomas Westlund skriver:

  Om det är nationell karaktär kan jag inte avgöra. Om du inte menar att det är vanligt för det tror jag det är. Händer väl alla att man någon gång blir riktigt sjuk inför något man vill göra. Händelse på jobbet, möte eller som i ditt fall en tävling.

  Jag kan förstå din frustration. Men så som jag ser det är du fortfarande ung. Det kommer fler SM finaler. Hade du varit i min ålder så hade det nog varit lite värre får då kanske det inte blir så många fler SM finaler. Kände föresten samma sak våren 2007. Hade köpt träningsprogram av Aktivitus inför PBP (som varit mitt mål sen jag började träna 2003) men kunde inte följa det på grund av förkylning. När jag blir frisk åker jag till Mallis blir förkyld på nytt. Frisk, kör Vänern runt (alla sover i samma rum) förkyld igen. Missar Vättern rundan och så när det sista kvalificeringsloppet till PBP. Å vad synd det var om mig. Fick dock vara frisk hela sommaren och köra PBP som jag trodde var sista chansen. Är nu på väg att förhoppningsvis köra mitt andra PBP. Kommer alltid fler chanser!

  Men nej, tror ingen vill byta med dig. Vem vill vara förkyld?

 2. Lars skriver:

  Ingenium res adversae nudare solent, celare secundae

  Krya på dig, Amigo!

  Kirschberger var ett monster igår….Saetre en munsbit!

 3. Henrik skriver:

  Bra tre frågor. Min egen kommentar är att känslor enligt min erfarenhet utgör ett uselt beslutsunderlag. Man har de känslor man har och de ändras hela tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s