Me. Just stronger!

Det sägs att det är vanligare att vi ångrar det vi inte gjort än det vi gjort. Kanske är det så. Jag kan tycka att det är lättare att se det jag har gjort, och bedöma om det är något jag är glad över eller något jag ångrar. Det ogjorda är mer svårfångat, och det är lätt att försköna det som skulle kunnat komma ut av att ha gjort det som jag nu inte har gjort och därför får betrakta som ogjort. Även om beslutet att inte göra det som jag inte gjorde ju i sig får ses som att gjort är gjort.

2015-01-18 12.54.46

Jag arbetar sedan fem år heltid som konsult, coach och föreläsare inom affärs- och industrivärlden (som i sammanhanget då skiljer sig från idrottsvärlden). I den tillvaron har jag dagligen glädjen att möta människor i olika utvecklingsinitiativ – något som är oerhört stimulerande. Jag har använt mycket av tankar och modeller därifrån för att hantera min egen, och i viss mån andras, utveckling inom idrotten. Något som tveklöst lett till positiva resultat. Det är kanske självklart, men jag får för mig att det är vanligare att använda idrottsmetaforer i affärs- och industrivärlden än tvärt om.

När jag jobbar med ledarskapsutveckling är en självklar utgångspunkt att börja med självkännedom och bygga en förmåga att leda sig själv, för att i nästa steg kunna leda andra framgångsrikt. När jag betraktar idrotten, i mitt fall framförallt triathlon, känner jag att här finns mycket att lära för så väl coacher som idrottsmän och idrottskvinnor.

Lägg därtill aspekterna ledarskap & hälsa och välmående & prestation – visst är de som kommunicerande kärl. När du mår bra kan du också prestera, och prestationen kan faktiskt bidra till ditt välmående. Men se till att ditt välmående inte baseras på din prestation. Det är nog inte frågan om hönan och ägget där, utan välmåendet är basen och prestationen är en konsekvens i första hand. Tillsammans kan de sedan förstärka varandra. Det gäller på arbetsplatsen precis lika mycket som inom idrotten.

Jag vill alltså verka för en ömsesidig befruktning av utvecklingen mellan framgångsrik affärsverksamhet och framgångsrik idrott. Här finns som många vet så mycket att nyttja.

För att bara ta några enkla exempel:

  • Med välformulerade inspirerande mål som känns positivt utmanande får vi både riktning långsiktigt och guidning för beslut i vardagen.
  • Motivation till stordåd kommer alltid inifrån – oavsett om du skall utveckla en blomstrande industriverksamhet, skapa en vårdcentral med patienten i fokus eller ta dig till finish line på en Ironman.
  • Motgångar och förändringar kommer. Det vet vi. Konsten ligger i att hantera dem. Vi kan inte påverka alla situationer vi hamnar i, men vi kan påverka vår reaktion på både motgångar och förändringar.
  • Kunskap är en bra bas, men det är handling som skapar resultat.

Med ovanstående resonemang blir det för mig oemotståndligt lockande att kliva in i ett sammanhang baserat på att smälta samman dessa två miljöer, affärs-/industrivärlden och idrottsvärlden. Jag vill låta dem berika varandra genom att coacha både atleter och chefer. Jag vill se dem i symbios. Jag vill jobba med att utveckla ledningsgrupper som har konditionsmål som en del i utvecklingsplanen för att genom ökat välmående lyfta prestationen. Jag vill inspirera organisationer och team till nya mål där de upplever äkta personlig utveckling i kombination med en blomstrande teamkänsla.

Låter det pretentiöst?

Bra – då är det förmodligen inte helt enkelt att uppnå, och det ger mig en inspirerande utmaning.

Rent konkret har dessa tankar för min del resulterat i ett antal beslut:

  • Jag har tillsammans med Heather och Henrik Almers startat upp Invictus Travel & Training – en reseverksamhet som skall skapa förutsättningar för fler att uppleva fysisk och mental boost, det vi kallar Just stronger.
  • Jag har avslutat min anställning på AwesomeManagement för att i eget bolag jobba vidare med resultatutveckling för individer, grupper och organisationer.
  • Jag har startat upp coaching för atleter som en del i verksamheten.
  • Jag skall leva som jag lär och satsa framåt – även som triathlet. Därför siktar jag på pallplats vid långdistans-VM i Motala och 70.3 VM i Zell am See i år.

Det hela har mognat fram och nu har det gått från tanke till handling på alla områden. Därför har jag tillbringat senaste veckan tillsammans med Henrik på Lanzarote och Teneriffa för att besök potentiella samarbetspartners för träningsresor. Vi har inspekterat hotellrum, diskuterat med hotelldirektörer, provsimmat pooler, testat löprundor m.m. Vi har kollat in Marino Van Honeckers matvanor, snackat träningsrundor med Eneko Llanos manager och simmat bredvid både ryska och italienska simlandslaget. Vi har funderat, diskuterat och emellanåt våndats. Det är ju som de säger, den som vill skapa något nytt kan inte ta efter det andra gör. När jag pluggade i Kiel lärde jag mig ett utryck: Wer zur Quelle will, muss gegen den Strom schwimmen. Jag vill inte gå mot strömmen för sakens skull, men jag vill våga utgå från övertygelse och värdegrund hela vägen, även när jag möter motstånd och tvivel. Jag vill våga välja bort och orka välja rätt. Min erfarenhet säger mig att det är då jag tvivlar mest, men också lyckas bäst.

Detta gör att jag för egen del frekvent ställer jag mig frågan om jag gör rätt med dessa satsningar som innebär risktagande i många dimensioner. Resultatmässigt ligger svaret förstås i framtiden, men en sak som är säker är att jag inte kommer ångra att jag inte gjorde det– för jag gör det.

När vi sista kvällen på Kanarieöarna äter middag med Yvonne van Vlerken*, Helen bij de Vaate** och Per Bittner*** så blir det så tydligt att det här är något som berikar och kommer berika mitt liv. Genom att kliva ut i det okända lär jag känna platser och människor som jag annars på sin höjd skulle hört talas om. Jag får chansen att utmana mig själv på nya sätt och känna att jag utvecklas på många sätt, ja faktiskt känna att jag lever. Lever Me. Just stronger.

Tycker du att jag i detta inlägg haft ett väl stort fokus på mig och mitt? Det kan jag förstå. Det handlar ju om min utveckling. Ta det som en intäkt för att jag har fullt fokus på dig eller din verksamhet när det är det vi snackar om J.

Låt dig inspireras till en utvecklande träningsresa: www.invictustravel.se

Eller kontakta mig på 070-695 16 30 för utveckling av individer, team och verksamheter.

Jag hoppas du hittar dina gränser som du vill tänja, både fysiskt och mentalt, så att du får känna att du lever och utvecklas. Kanske så att det t o m kan beskrivas som You. Just stronger!

//Calle

För den som undrar:

* Yvonne har bl a varit 2:a på Kona och vann IM Florida senast i november. Kallas allmänt the Flying Dutch.

** Helen har kört Kona som Pro ett flertal gånger och vann bl a Challenge Almere 2014.

*** Per har ett antal pallplatser i Pro-klassen inom Ironman. En stjärna på väg upp.

Om vi översätter detta i affärstermer och håller oss till Sverige så är det som att äta middag med t ex Amelia Adamo, Antonia Axson-Johnsson och Leif Johansson (i yngre upplaga då).

Detta inlägg publicerades i Idrott, Ironman, mental träning, personlig utveckling, Triathlon och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s