Var det därför det sket sig?

Serverades det DNS och DNF på buffén under pre-race meeting?

Det var väldigt välsmakande det som bjöds i tennishallen i Kalmar. Innan racet och inte minst efter i samband med awards ceremony. Det kräver sitt att klara av att servera så många ett välsmakande mål.

Samtidigt är det känt att pastapartyn kan innebära en risk för smitta. Många är inblandade i hanteringen av mat, dryck och allt däromkring, och lokalerna är inte de vanliga vilket kan göra det svårt att upprätthålla de normalt strikta processerna som hör till vardagen i välfungerande storkök.

Själv bröt jag ju loppet en bit in i löpningen eftersom jag kände att något var fel i kroppen. Energin kom inte som den brukar. Själv kopplade jag det till de feberkänningar jag haft dagarna innan. Men dessa var ju borta på morgonen varför jag startade. När jag nu läser om att många drabbats av magproblem och misstänkt matförgiftning väcks ju frågan. Var det p g a maten under pre race som det sket sig?
Jag hade ju magproblem under fredagen, och som jag skrivit tidigare kopplade jag inte ihop det med feberkänningarna. Dessutom – som jag nämnde för Antti innan start, hade jag på morgonen för säkerhets skull lagt extra race tights i både bike bag och run bag – inte ett normalt förfarande! (Men det kändes säkrast eftersom jag körde vitt för dagen…)
Att magen ballade ur fortsatt efter loppet tänkte jag inte heller så mycket på. Jag var helt upptagen med att bearbeta det faktum att jag klivit av loppet för att kroppen kändes fel.

Men så kommer det upp att många drabbats av magproblem i samband med Kalmar IM, vilket får mig att tänka till:
– Magproblem på fredagen efter buffén och drygt ett dygn framåt (t o m lördag kväll/natt)
– Under loppet körde jag som vanligt uteslutande Enervit som jag kört på många gånger utan problem. Så varför så risig mage sen?
– Ingen feber eller halsont lördag eller senare.
– Bröstsmärtorna som ledde till akuten kan enligt läkaren vara kopplade till ansträngning och muskulaturen för andning. Det är det jag ju hoppas på så att det inte var kopplade till hjärtat.
David Näsvik berättade om sin erf att EKG ser ut som infarkt, men beror på väldigt vältränat hjärta (Runners heart). Och med vilopuls på 40-42 kvalar jag nog in där.
Så kanske var jag kraftlös p g magsjuka, men fångades upp i vården p g a Runners heart?

Jag är fortfaren glad att jag klev av – det var rätt beslut i det läget oavsett orsak till mitt tillstånd.

Men nu känns det lite kluvet. Det är ju klart bättre om orsaken till att kroppen gav felsignaler är en övergående magsjuka orsakad av något jag fått i mig, än att hjärtat håller på att lägga av. Samtidigt känns det ju skit om arrangören (omedvetet givetvis) serverat orsaken till att jag får kliva av årets stora lopp. Stort både som mål och ekonomisk insats för mig och alla andra. Skulle det dessutom vara så, så är de funderingar som nu finns avseende min status grundlösa och onödiga.

Jag har nu registrerat mitt case på www.kalmar.se/matforgiftning
Detta för att myndigheten i Kalmar skall få bästa tänka underlag för att kartlägga om det verkligen är så som befaras.

Har du drabbats av omotiverad magsjuka efter race buffén så registrera du också.
Har du ”bara” haft magproblem under och efter loppet så är sannolikheten mindre. Såvida du inte deltog på arrangörsmiddagen på söndagen och sedan fick problem. Då bör du absolut registrera eftersom många där också drabbats…

Kanske hör IM Kalmar av sig för att kompensera – vore ju en snygg gest om de landar i slutsatsen att många DNS och DNF kan härledas till den annars så förträffliga buffén.

Bästa trihälsningar Calle

IMG_1864.JPG

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Var det därför det sket sig?

 1. David Näsvik skriver:

  Vill väl förtydliga med att om man har ”Athlete’s heart” så kan man ju såklart även få en infarkt, vad som dock är osannolikt är att man då fortfarande har en stabil puls under 40. Problemet är dock att många sjuksköterskor tar analysen från många EKG-maskiner bokstavligt och har man då Athlets heart, dvs en ST-höjning så rapporteras det som en infarkt och man kan få åka ambulans till akuten, hur bra man än mår…. Helt enkelt var aldrig frisk på ett sjukhus, eller gör företagshälsoundersökningar där EKG ingår …..

  Tråkigt med dina problem under tävlingen.

 2. jonas02 skriver:

  Jag kräktes tre gånger under swimleg, har också registrerat detta hos kommunen

 3. cwikdahl skriver:

  Jättetrist detta! Jag äter glutenfritt och hoppade därför maten, tur. Däremot var det en finländare på mitt boende som spydde hela natten mot lördag…

 4. Rune skriver:

  Har mistenkt prerace middagen for min dårlige form også. Løp mellom hotell sengen og toalettet hele fredagen! Fikk feber og frøs hele dagen. Valgte til tross for feber 38,4 og diaré og starte på lørdags morgen! Hadde jo trent for dette i et år! Målsettning (var Sub11) Pinet meg igjennom med store magesmerter og mange toalettbesøk. Kom i mål på 15:26… Ble liggende på en feltseng bak målområdet i 2 timer etter målgang!!! Idioti å starte!! Viljen ble større en fornuften…, har å registrert en sak!

 5. Svante Olofsson skriver:

  Tävlingen blev riktigt jobbig pga kraftig diarre (konsistens som vatten) hela fredagen och ordentliga magknip hela fredag och natten mellan fredag och lördag. I vårt gäng var vi fyra personen och 3 fick precis samma symptom. Tävligen var inte rolig med magknip och spyende, men när man en gång var där ville man ju inte bryta. Det känns jättebittert då man har satsat massor med tid och pengar på denna tävling. Tycker själv att IM Kalmar kunde kompensera på något sätt med ny biljett eller liknande till ett annat år.

 6. Urban Blücher skriver:

  För mig startade problemen på fredagmorgon. Diarre och hela dagen på toaletten. Var fortfarande dålig på lördagsmorgonen men startade. Mådde illa hela tiden och bröt efter ett varv på löpningen. Det skumpade för mycket. Jag kör exakt samma kost sista tre dagarna inför varje Ironmanstart, enda undantaget var denna buffé. Har registrerat enligt dina anvisningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s