Disciplin – en svår disciplin

För vissa är disciplin ett negativt laddat uttryck som för tankarna till tvång och kanske rent av straff, för andra det ett positivt laddat uttryck – ja t.o.m. en dygd.

För mig betyder det att hålla sig till det som gäller, även när det frestar på. Att skärpa sig och inte avvika t ex från planen, strategin eller gällande policy.

Jag jobbar ju med individ- och organisationsutveckling, och påfallande ofta är en av de största utmaningarna som verksamheter brottas med att man inte gör som man bestämt. Det kan vara rena avsteg från beslut, men lika vanligt är att man inte förmår hålla planen eller kulturen vid liv. Yttre eller inre omständigheter stjäl intresse och uppmärksamhet, eller är det så enkelt att nyhetens behag lockar? Det kan ju också vara så att det ibland är jobbigt att genomföra det tänkta, och då kan ju en ”ny plan” alltid skapa lite inspiration utan att det krävs transpiration…

På sportfronten är det tydligaste exemplet för mig när träningskompisar byter träningsupplägg med vare nytt nummer av Triathlete eller Runners World…

Jag tror inte på den taktiken.

Uthållighet – det är så framgång skapas, inte bara under ett lopp, utan hela tiden.

Givetvis krävs uppföljning och justering av plan för att säkerställa att önskat resultat nås, det är en del av disciplinen. Men att skapa en ny plan bara för att det känns lockande – det är inte smart, då är man kanske snarare lat…? (Det är ju enklare att planera än att leverera…)

Kanske låter det hela väl präktigt och självklart. Själv känner jag att jag ofta behöver påminna mig om att ”stick to the plan”.  Det är ju inte alltid så att resan är målet, ibland är resan bara jobbig, väldigt jobbig. Då gäller det att vara disciplinerad.

Intressant är ju hur vi utvecklas genom att sätta ord på våra tankar. Så även jag. Med detta inlägg har jag skapat mig själv motivation till en handfull enformiga pass som skall bygga min framgång för nästa år :-).

Kanske kan det hjälpa även dig.

Jag önskar dig en disciplinerad och därmed framgångsrik resa mot ditt resmål!

//Calle

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Disciplin – en svår disciplin

  1. Magnus skriver:

    Har man ett tydligt mål kan man hålla fokus på det och glömma var benen befinner sig just nu… Men grunden läggs i den enformiga mängden 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s