Målsättningens funktion – om att ha ett varför

Min målsättning för året avseende triathlon är sub9top10 under 2011.

Jag har alltså tränat med siktet inställt på att köra fyra SM och då vara topp tio i elitklassen, samt att genomföra Kalmar Triathlon på under nio timmar. Så här långt har tre SM genomförts, varav jag varit sjuk och ej kunnat starta vid två och genomfört ett, där jag slutade på en 11:e plats…  Så jag vill mer.

Huvudmålet – sub9 och topp 10 i Kalmar – kvarstår. Den 6 augusti är det dags för SM över IM distansen. Men redan nu kan jag ju konstatera att jag inte nått topp tio på de tre avverkade – visst finns det förklaringar och orsaker – men mina funderingar går mer runt frågan om målsättningen fyllt sin funktion?!

När är det Målet skall ”jobba”?

Frågeställningen kommer av att jag tänker på målsättningsdiskussionen både i idrotten och företagsvärlden. Det är för mig väldigt kopplat till syftet med det man gör – oavsett om det är jobb, träning, dialog med barnen eller vad det nu är. Om jag inte är klar över syftet så har jag svårt att göra en bra insats, jag vet ju inte vad jag försöker uppnå. I målbilden skall det alltså finnas ett bra svar på frågan Varför?.

Jag använder främst målsättningen som inspirationskälla och prioriteringsverktyg. Målet ”jobbar” alltså kontinuerligt från den dag det formuleras, tills den dag det utvärderas. Sub9top10 jobbar fortfarande dagligen och fungerar som stöd för mina val avseende så väl träning som annat som har konsekvenser för målet. Det skänker mening åt alla träningspass och övriga insatser. Och det hjälper mig absolut att träna hårdare och träna under tuffare förhållanden, som härom veckan när jag körde fartpass på Cypern i över 35 graders värme (var inte helt pigg efter det…) Det ligger mycket i Nietzsches citat ”Om vi har ett varför att leva, kan vi klara nästan varje hur”. Och visst passar det på idrotten – om vi har ett varför att träna, kan vi klara nästan varje hur. Och för de som inte har ett tydligt svar på varför-frågan när de tränar eller jobbar.
– inte konstigt att de inte trivs eller inte presterar, även om måltalen är tydliga.

Nu närmar sig 6 augusti, och snart har målet tjänat sitt syfte – genom att inspirera och hjälpa mig prioritera.

Så nu när Kalmar närmar sig har jag skaffat mig ett nytt varför som kan ta över:

Ironman EM i Frankfurt 2012 – jag är anmäld! Den 8 juli 2012 är nästa inspirationskälla och prioriteringshjälp – redo att ta över när jag gått i mål i Kalmar 🙂

Det känns riktigt bra!

Inspirerade och målstyrda hälsningar

//Calle

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Målsättningens funktion – om att ha ett varför

 1. Chrisse skriver:

  Härlig inspiration Calle! Om man inte har mål är det svårt att förflytta sig… Övertygad om att du kommer att göra en strålande prestation i Kalmar. Och jag ska stå bredvid och heja!!! IM Frankfurt, min favvobana. Så kul du ska ha;-)

 2. Måns bunke skriver:

  Såg dig ej i resultatlistan från Helsingborg idag. Har du börjat tappa?
  Skall målsättning revideras före Kalmar?
  Varför EM och ej Hawaii?
  Hilsn
  Måns

  • triathletcalle skriver:

   Tjena Måns! Dina högst relevant frågor tarvar ett svar:
   1) Nej, tappar inte utan tvärt om. Lördagen ägnades dock åt att hämta ny supercykel hos Cycelcomponents i Karlstad. En QR CD 0.1 – grymt häftig. Nu återstår bara att trampa runt den tillräckligt snabbt i Kalmar.
   2) Nej målsättningen skall inte revideras innan Kalmar, den kvarstår: Sub9Top10. Däremot vill jag ha ett mål efter Kalmar klart redan nu.
   3) Det krävs att jag kvalar till Hawaii. EM i Frankfurt är en sådan tävling. Blir jag bland de 8-10 bästa (kan variera från år till år) i min klass, så har jag rätt till en plats på VM på Hawaii i oktober 2012. Siktar på det!
   Bästa hälsningar Calle

 3. Fredrik skriver:

  Härlig läsning Calle! EM 2012 är ju en lysande idé. Stort lycka till i Kalmar 6/8, hoppas du känner att du formtoppar, då kommer sub9 inte vara några problem!

  Freten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s