Uppmuntran – bästa energidrycken!

Vi är mitt i huvudserien: 16 x 200 m med start 3.00 min. 200-ingarna körs i block om fyra och fyra med 4 x 25 m kontrollerat accelererande emellan för återhämtning. Pga sjukdom och sportlov är detta det första riktiga simpasset i februari (och sista eftersom den är den 27:e) – så jag är rätt osäker på formen, men det flyter (!) på riktigt bra.

Vi kör varierande intensitet, så vilan mellan 200-ingarna blir olika lång. I en kort vila på ca sex sekunder hinner jag precis greppa vattenflaskan och ta en sipp. Och då hinner jag höra Anders Holme, tränaren, ge mig en kort kommentar:

Ser bra ut Carl

Det tar någon sekund att säga – men jösses vilken effekten det ger.

Jag känner mig genast lite starkare, lite piggare och det går helt enkelt lite lättare. Fysiskt har förstås inget ändrats – men ändå går det snabbare!

Nu är det ju inte direkt någon nyhet att publikstöd hjälper och att vi presterar bättre i en miljö som präglas av ärlig positiv feedback. Det finns hyllmetrar med litteratur och forskning på området, bl a Ken Blanchards ”Whale Done”  kan rekommenderas.

Men om vi struntar in forskningen och litteraturen och bara studerar oss själva i all enkelhet – så blir det så påtagligt. Och det gäller förstås inte bara i simbassängen, utan även i alla andra sammanhang (jag höll på att skriva ”även i vanliga sängen”, men det känns lite opassande). Ta t ex  idrotts- och jobbsammanhang. Om vi skapar en kultur som präglas av frekvent och positiv återkoppling på varandras goda insatser – så kommer vi göra ännu bättre prestationer – bara av det enkla skälet att vi känner oss stärkta.

Visst, den skall vara ärlig, relevant och tydlig. Men den behöver ju absolut inte vara särskilt avancerad. Och inte behöver den ta varken tid eller kraft att ge.

Kanske upplever du hela resonemanget som lite banalt och självklart – men jag kan inte låta bli att ta upp det. För det blev så avskalat och tydligt, idag, där i simbassängen, mitt i en för mig tuff huvudserie; ”Ser bra ut Carl” Ett uttalande som inte ens tog två sekunder, levererat i paus på sex sekunder!

Frågan jag ställer mig framöver blir: Har jag sex sekunder över med personer i min vardag? Finns det då två sekunder att ge den andre en slurk av mental energidryck?

Har du lust att investera 30 sekunder om dagen i detta – hur många hinner du då ge en sipp av mental energidryck?! 30 sekunder…

Bästa kick-sipp-hälsningar

//Calle

PS – Tack Anders för din förträffliga tränarinsats!

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Uppmuntran – bästa energidrycken!

  1. Lars skriver:

    Det heter zipp…och får man såna i kombination med allt det andra du skriver om …DÅ går det fort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s